top of page

MÜZİK TÜRLERİ: RAP MÜZİK

Updated: Jul 2, 2021

Rap, müziğin ve sözlerin tempo ve ritme uyarlanarak söylendiği bir yapıdır. Hızlı ritimle söylenen sözlerdir. Çoğu zaman ritim ve şiir olarak algılandığı da olur çünkü kafiyelidir.

Hip-Hop kültürü içerisinde dört element bulunur. ( Evet, tıpkı aklınıza gelen ateş, su, hava, tahta gibi :) ) Hip-Hop’ ın elementleri de birbirinden ayrılmaz bir bütün halini almıştır. Rap’in de içerisinde bulunduğu diğer elementler ise ‘Dj’ lik, Break dance ve Grafiti ’dir.

Rap terimi bu üçlünün arasına 1979 da kaydedilen ve keşfedilen iki kayıt sayesinde girebilmeyi başarmıştır. Bunlardan biri King Time III’ nin ‘’Personality Jock’’ isimli eseridir. Ayrıca bilinmesi gereken bu şarkının Hip- Hop’ ın bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçmiştir.

Bu müziğin alt yapısı genellikle bilgisayarlar yardımıyla ya da elektronik aletlerle yaratılan bas, davul ve sentezleyici seslerden oluşur. Hızlı konuşma tarzında vokalle birleştiğinde içe Rap müzik ortaya çıkar.

Rap müzikte armoni kaygısı yoktur ve önemli olan ritimdir.

Rap müzik türü ‘’Rhytm And Poem’’ ( Ritim ve Şiir / Ritmik Şiir) ya da ‘’Rhytmic American Poetry (Ritmik Amerikan Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygındır. İngilizce sözlük anlamı olarak ise ‘ağır eleştiri’ anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığının ise ‘’sert dille eleştirmek’’ olduğunu söyleyebiliriz.

Rap müzikle birlikte gelişen yeni bir kavram ortaya çıkmıştır. MC ’lik..

Kelime Olarak MC; Kime söz verileceği, nerde müdahale edeceğini belirleyen mikrofonu kontrol eden anlamına gelir. ‘Master of Ceremonies’ (Seremoni Ustası), Microfon Control ya da ‘Mic Check’ (Mikrofon Kontrol) olarak bilinir.

Rap Müziğin Doğuşu

Rap Müziğin kökeni 1970’ li yılların Getto Amerika ‘sına dayanır. Gettolar, siyahi insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahalleleridir. ABD- New York’un Bronx ve Brooklyne semtlerinde doğmuştur.

Bu eyaletlerdeki çeteler birbirlerine ‘ıslah’ amacıyla Hip-Hop kültürünü bulmuş ve rap müzik de bu kültür içerisinde yerini almıştır.

Kimilerine göre gençliği depolize etmek amacıyla özellikle yaratıldığı söylense de aslolan; gelir, eğitim ve kültür seviyelerinin düşük olduğu bu semtlerde toplumun sisteme karşı tepkisi olarak addedilmektedir.

1915-1970 yılları arasında altı milyon siyahi Chicago, Philadelphia, New York City, Detroit ve Los Angeles şehirlerine göç etti. Siyahilerin bir kısmı endüstrileşmiş Kuzey’de; otomobil seri üretim hatlarında, imalathanelerde ve fabrikalarda iş bulabilmiş fakat bir kısmı da işsiz kalmış.. Çalışanlara da çok az maaşlar ödenmiş… Haliyle biriken bu sitem dışarıya müzik olarak sunulmuş..

Türkiye’ de Rap Müzik

Türklerin yaptığı ilk denemeler; 1986 yılında ‘Gurbetçi Türkler tarafından Avrupa’ da ’gerçekleştirilmiş olsa da kayıtlar underground olup gün yüzüne çıkarılamamıştır. Türk kökenli rap müzikler en çok Almanya’ da yapılmıştır.

İlk şarkı ‘Karakan’ tarafından 1993 yılında söylenmiştir. ‘’Cehenneme Hoş Geldin.’’

İlk Türkçe Rap albüm, ‘’Cartel’’ grubunun yine aynı isimle yayınladığı albümdür.

İl resmi albüm olarak kayıtlara geçen ‘’Hedef 12, 1996’’

İlk underground albüm, şuan ki adıyla ‘Beyaz Mayın Grubu’ nun ‘’ The Wampires 1997 / Vampirler Geliyor’’

İlk Türkçe rap comlation; ‘’Yeraltı Operasyonu’’

İlk Türkçe rap radyo programı, Mert Fm 1999 / Farklı yorum ( Dj Murad)

Türkiye radyolarının ilk Türkçe rap müzik programı, 2006 Kapadokya FM / Azadeyle Rap Station

İlk bağımsız Türkçe rap stilleri, Sagopa Kajmer (Pesimist) – Dj Murad (Turkcore)

İlk Türkçe rapcore (numetal) grubu, MANGA

İlk Türkçe rapcore (numetal) albümü; MANGA / Manga

İlk ödüllü video; Sagopa Kajmer, Vasiyet

İlk popçularla feat, Ceza

İlk duble ve en uzun albüm, Sagopa Kajmer / Bir Pesimistin Gözyaşları

İlk double rhyme’ı kullanan, Pit10 & Canka

İlk defa Türkçe sözlü Rap’in bir Amerikan albümünde yer alması, ‘’The worl According To Rza / Fuat Ergin’’


コメント


MÜZİK2
MÜZİK
bottom of page