MÜZİK TÜRLERİ: KLASİK MÜZİK
- Esra Bayram
- Jun 26, 2021
- 2 min read
Updated: Jul 2, 2021
Klasik Batı Müziği, kökeni Antik Yunan müzik kültürüne dayandırılan, daha sonra Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan Orta çağ ve Gotik dönemde çok sesliliğin gelişimiyle beraber daha da biçimlenmiş, kilise ve saray baskısı altında Rönesans'ın erken yüzyılında vokal polifoni çerçevesi içinde gelişmiş, Yüksek Rönesans ile beraber çalgı müziğinin de yükselişiyle içeriği bugünün klasik müzik olarak adlandırılan biçimleri ve teknikleriyle gelişimini sürdürmüş bir kurumsal müziğin, kilise baskısına direnen halk müziğinin dans ve şarkı biçimleriyle karşılıklı etkileşimi sonucu gelişimini sürmüş olan, uluslararası olarak kabul görmüş müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli ya da çok ezgili (polifonik) ve çok ritimli (poliritmik) olmasıdır.

KLASİK MÜZİK DÖNEMLERİ
Rönesans (1450–1600)
Romen Diyojen'in katkıları sayesinde ilk bestelerin görüldüğü ve teksesli müzikten çoksesli müziğe geçiş yapılan dönemdir. Müziğin kilise çevresinde geliştiği Rönesans döneminde ünlü besteciler şu şekilde:
Guillaume Dufay
Johannes Ockeghem
Giovanni Pierluigi da Palestrinav Carlo Gesualdo
Barok Dönemi (1600–1750)
Barok döneminin Rönesans döneminden farkı, daha süslü bir anlatımın tercih edilmesiyken; dönemin en ünlü çalgısı olarak klavsen dikkat çeker. Bu dönemde enstrümantal müziğin geliştiği de görülür. Şimdilerde kullanılan müzik terimleri ve kavramlarının çoğu, bu döneminde ortaya çıkmış ve o zamandan itibaren kullanılagelmiştir.
Barok dönemi özellikle şu bestecilerin eserlerini kapsar:
Johann Sebastian Bach
Antonio Vivaldi
Jean-Baptiste Lully
Arcangelo Corelli
Claudio Monteverdi
Jean-Philippe Rameau
Henry Purcell
George Frideric Handel
Georg Philipp Telemann

Klasik Dönem (1750–1820)
Klasik dönemin farkı ise bu dönemdeki eserlerin Barok dönemine göre daha sade olmasıdır. Barok dönemin kapanmasına neden olan faktörlerden biri piyanonun icadıyken, Klasik dönemi seçkin kılanlardan biri senfoninin yaygınlaşmasıdır. Dönemin ünlü bestecileri arasında şu isimler yer alır:
Joseph Haydn
Wolfgang Amadeus Mozart
Christoph Willibald Gluck
Muzio Clementi
Romantik Dönem (1820–1900)
Müziğin kilise ve saray egemenliğinden çıkarak halka uzandığı, kalıpların ve düzenin yerle bir olması ile daha özgür olan romantizmin baş gösterdiği Romantik dönem 3 dönemden oluşmaktadır.
1. Erken Romantik Dönem
Romantik anlatımın kendini ilk olarak gösterdiği dönemin öncüsü Ludwig van Beethoven olarak görülürken dönemin diğer ünlü bestecileri arasında şu isimler yer alır:
Franz Schubert
Carl Maria von Weber
Gioacchino Rossini
2. Orta Romantik Dönem
Romantizmin tüm Avrupa'da egemenlik kazandığı dönemde Hector Berlioz dikkat çeker. Diğer ünlü besteciler arasında yer alan isimler:
Franz Liszt
Felix Mendelssohn Bartholdy
Niccolo Paganini
Robert Schumann
Frederic Chopin
Johannes Brahms
Giuseppe Verdi
Richard Wagne
3. Geç Romantik Dönem
Müziğin denetiminin "Almanya-İtalya-Fransa" ekseninde geliştiği dönemde, milliyetçilik akımı ile beraber Rus, Çek ve İskandinav besteciler de Klasik Batı Müziğine dahil olmuştur.
Mikhail Glinka, Aleksandr Borodin, Modest Musorgski, Nikolay Rimski-Korsakov, Peter İlyiç Çaykovski (Rus)
Bedrich Smetana, Antonin Dvorak (Çek)
Edvard Grieg, Jean Sibelius (İskandinav)
Modern Dönem (20. yüzyıl ve günümüz)
Modern dönemde Romantizmi devam ettiren bestecilerin bulunması gibi, asıl Modern besteciler de yer alarak kendilerine özgü bir tarz yaratmışlardır.
Richard Strauss, Gustav Mahler, Sergey Rahmaninov, Edward Elgar (Romantizmi devam ettirenler)
Claude Debussy, Maurice Ravel, Bela Bartok, İgor Stravinski, Dimitri Şostakoviç, Sergey Sergeviç Prokofyev (Asıl Modern dönem bestecileri)
George Gershwin ise klasik müzik ile cazı bir araya getiren bestecilerden en tanınanıdır.
Comentarios