MÜZİK TÜRLERİ: POP MÜZİK
- Esra Bayram
- Jun 23, 2021
- 3 min read
Updated: Jul 2, 2021
Pop müzik, 1950’lerin ortalarında ABD ve İngiltere’de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960’ların sonlarına dek “pop” ve rock” terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

Pop müzik, müzik listelerinde en çok karşılaşılan müzik türüdür. Pop müziği meydana getiren bazı öğeler urban, dans, rock, Latin ve country gibi türlerden ödünç alınsa da bu müzik türünü tanımlayan temel öğeler de vardır: Pop müzik parçaları genellikle kısa veya orta uzunlukta, basit formatta yazılmış, parça içinde aynı ezgilerin tekrarlandığı ve hook’ların sıkça kullanıldığı parçalardır.
Popüler müzik ismi, belirli bir kültürden doğmayan, kulağa hoş gelen ritimleri ve tekrarlanan ezgileri sayesinde dünyanın her yerinde beğeni kazanabilecek evrensel müzik türlerine veriliyor. Popüler müziğin alt gruplarından biri olan pop müzik ise soul, disco, funk ve reggae gibi alt türlerin birleşiminden oluşuyor. Pop müzik, dünyayı bir anda sarsması bakımından rock'n'roll gibi farklı türlerle de son derece benzer özellikler gösteriyor.
Dünyada Pop Müzik Tarihi
Pop müziğin ortaya çıkışı, Sanayi Devrimi sonrası yaşanan endüstriyelleşmeyle yakın ilişki içinde... 20. yüzyılın ilk çeyreğinde fabrikaların seri üretime geçmeye başlaması ve tüketilen her şeyin fabrikasyon bir hale dönüşmesi, pop müziğin de temellerini atan faktörler arasında kabul ediliyor. Fabrikalar tarafından bir anda çok sayıda pikap ve plak üretilmesi, müziği de bir endüstri haline getirince geniş kitlelere hitap edecek ve yüksek satış rakamlarına ulaşacak şarkılara ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkarılan pop müzik akımının dünyayı kasıp kavurması ise 1960'lı yıllara tarihlendiriliyor. Bu tarihlerde Elvis Presley, Beatles, The Turtles gibi efsanevi isimlerin rock'n'roll şarkılarıyla dünya genelindeki gençleri peşlerine takmaları, müziğin kendine ait bir ana akım oluşturmasının ve pop müziğin dünya genelinde patlama yapmasının temel sebebi olarak görülüyor.
1980'li yıllardan bugüne geçen süre, pop müziğin altın çağı olarak kabul ediliyor. Michael Jackson, Madonna, Prince, George Michael gibi isimlerin adeta birer ikon haline gelmeleri ve şarkılarıyla tüm dünyayı sarsmaları, günümüzdeki pop müzik endüstrisinin de ilhamını oluşturuyor. 1980'li yıllara disko ritimli pop şarkıları damga vururken 1990'lı ve 2000'li yılların pop şarkılarında ise Meksika, Kolombiya, Arabistan gibi farklı coğrafyalardaki ülkelerin yerel motiflerine rastlanıyor. 2010'lu yılların başından itibaren dijital teknolojinin gelişmesi ise günümüz pop şarkılarının elektronik altyapılarla beslenmesini sağlıyor. Bir diğer deyişle çağın sesi olmaya çalışan pop müzik, üretildiği dönemin sosyal ve teknolojik yapısını büyük oranda yansıtıyor. Günümüzün önemli pop müzik şarkıcıları arasında ise Beyonce, Rihanna, Adele, Bruno Mars ve Ed Sheeran gibi isimler yer alıyor.
Türkiye'de Pop Tarihi
Pop müziğin Türkiye'deki temelleri, 1960'lı yıllarda başlayan "aranjman" modasına dayanıyor. Yabancı şarkıların ezgilerine Türkçe söz yazılarak elde edilen ilk Türk pop şarkılarının o dönemki ismi ise bir hayli ilginç: "Türkçe sözlü hafif batı müziği"... 1970'li yıllarda Türk bestecilerin eserleri ağırlık kazanırken o dönemde satılan pop müzik plaklarının sayıları ise milyonlarla ifade ediliyor. 1990'lı yıllar ise Türk pop tarihinin altın çağı olarak görülüyor. Çok sayıda pop müzik sanatçısının birbirinin ardı sıra piyasaya çıktığı 90'lı yıllar, Türk popunun zirve eserlerinin bestelendiği dönem olarak da dikkatleri üzerine çekmektedir.
Pop Müziğin Özellikleri Nelerdir?
Pop müzik şarkıları, folklorik müzik gibi belirli bir gelenekten ve yöresel bir kültürden beslenmek yerine profesyonel besteciler tarafından en geniş kitlelere hitap edecek şekilde, evrensel bir amaçla yazılıyor.
Pop müzik şarkılarında kafiyeli sözlere, sürekli tekrarlanan ezgilere ve yüksek bir tempoya sıklıkla yer veriliyor. Şarkıların dinleyicinin diline takılması için bu noktalara özellikle dikkat ediliyor.
Pop müzik şarkılarının sözleri, ağırlıklı olarak aşk, ikili ilişkiler ya da kişisel zaferler temalarını işliyor. Bu sayede herkesin kolayca kendinden bir şeyler bulabilmesi hedefleniyor.
Pop şarkılarında daha geniş kitlelere hızla ulaşabilmek amacıyla dönemin popüler konularına, geniş kitlelerce benimsenmiş cümle kalıplarına ve esprilerine sıklıkla yer veriliyor.
Pop müzik türündeki şarkılarda ağdalı ve zor ezgiler yerine basit, sade ve kısa sürede tamamlanan müzik cümleleri tercih ediliyor. Bu sayede yediden yetmişe herkes pop şarkılarını kısa sürede - hatta bazen istemsizce - ezberleyebiliyor.
Pop müzikte şarkı ve şarkıcı bir bütün olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle şarkıcının imajı, sosyal davranışları ve yer alacağı tüm projeler profesyonel bir ekip tarafından en ince ayrıntısına kadar planlanıyor.
Pop müzik şarkıcıları, müziklerini daha geniş kitlelere yaymak amacıyla kendilerine özgü dans figürlerinden faydalanabiliyor. Bu figürlerin özellikle çocukların ilgisini çekecek ve herkes tarafından kolaylıkla gerçekleştirilebilecek nitelikte olmasına özen gösteriliyor.
Comments