SESİMİZİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ ? NASIL DAHA GÜZEL ŞARKI SÖYLEYEBİLİRİZ ?
- Esra Bayram
- May 11, 2021
- 2 min read
Updated: Jul 2, 2021
Ses tonumuz bizim için önemlidir. Hem karşımızdakine kendimizi dinlettirmek açısından, hem de sosyal yaşantımızda, iş hayatımızda saygın bir birey olarak görünmek istiyorsak sesimizi, diksiyonumuzu iyi kullanmalıyız.


Etkili bir konuşmanın en etkili unsurlarının başında ses gelir. Ses tek başına etki unsuru olmakla kalmaz, kişinin duygu ve düşüncelerini de doğru bir şekilde yansıtma işlevi görür. “Ses insanın kimliğidir” der bir yazarımız. Söz ve davranışlar nasıl ki insanın karakterini yansıtıyorsa ses de aynı şekildedir. İnsan, sesinde gizlenmiştir.
Sesimizi canlandırmak ve geliştirebilmek için;
1. Ses gücü
2. Hızı
3. Yüksekliği değiştirebilmeliyiz.
SES GÜCÜ
Kendine güven, inandırıcılık, anlaşılabilirlik sesin gücünde gizli. Bire bir konuşmalarınızdaki gibi topluluğa hitap edemeyiz. Züğürt ağa karakterini oynayan Şener Şen işportacılığa başladığı İstanbul da sokak aralarından “domates…. biber… patlıcan…” deyişini hatırlayalım...
HIZI
Hızlı konuşan kişiler, genellikle hızlı düşünen kişilerdir.. Hızlı düşünme bir avantaj gibi görünse de konuşmada nokta virgül demeden dümdüz geçen ve nefes almak için keskin duruşlar yapan bir konuşmacı bize zaman kazandırmaz. Böyle bir konuşmayı dinlemek zevk almak şöyle dursun eziyet vericidir de. Konuşma hızınızı artırıp, azaltmak sözün gücünü pekiştirir. Doğru duraklarda durmak dinleyicilere gösterdiğiniz saygının göstergesidir.
YÜKSEKLİK
Yüksek sesle konuşmakla bağırmak arasındaki dengeyi sağlayabiliyorsanız ses yüksekliğini kontrol edebiliyorsunuz demektir. Sesi kullanabilmekle ses kalitesini iyileştirmek aynı şeyler değildir. Sesi geliştirme Fonetik bilimin konusu iken Sesi kullanabilmek diksiyonun konusudur.

NASIL DAHA GÜZEL ŞARKI SÖYLEYEBİLİRİZ ?
Güzel şarkı söyleyebilmek için öncelikle dikkat etmemiz gereken ilk madde nefestir. Bireyin güzel konuşabilmek ve düzgün şarkı söyleyebilmesi için doğru bir şekilde nefes almasını öğrenmesi gerekir. Düzgün ve güzel bir şekilde şarkı söyleyebilmemiz için diyafram nefesini kesinlikle uygulamamız gerekmektedir.
Diyafram nefesi sahip olduğumuz solunum kapasitemizi en iyi şekilde kullanmamızı sağlar. Maalesef ki çoğu insan diyaframa dikkat etmeden nefes alır. Nefes alırken sırt ve göğüs bölgesindeki gerginliklere sebep olan bir tür vardır. Buna göğüs nefesi denir. Bu nefeste akciğerlerin üstü hava ile dolar ve şarkı söylemek için doğru bir nefes değildir. Nefes aldığımız zaman karın bölgesini sarar diyafram kasımız ile aldığımız nefes karın bölgesini hareket ettiren nefestir. Buna diyafram nefesi denir. Şarkı söylerken kullanabileceğimiz en doğru nefestir.
Şarkı söylemeye geçmeden önce boyun kasları, omuz kasları, yüz kasları yanak ve dudak ısıtma egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.
Güzel şarkı söylemek için mutlaka şarkı söylemeden önce ses egzersizleriyle sesimizi ısıtmamız gerekir. Ses egzersizlerine ilk başladığımızda aralıkları ufak seslerden başlayıp genişletmek gerekir ve melodileri heceler ile birlikte çeşitlemek gerekir. Aynı zamanda sesin kontrolü ve öğrendiğimiz tüm teknikleri uygulamamız açısından solfej çok önemlidir. Özellikle ileri seviye solfejde atlamalı pasajlarda sesimizi çok iyi bir şekilde kullanabilir ve geliştirebiliriz.
Comments