MÜZİK KULAĞI VE MÜZİK KULAĞI GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ
- Esra Bayram
- Jun 12, 2021
- 2 min read
Updated: Jul 2, 2021
Müzik kulağı, Referans bir ton yardımı olmadan, bir kişinin verilen bir müzik notasını anlayabilme ve yeniden aynı notayı kendisinin verebilme yeteneğidir. “Absolüt müzik kulağı” olarak da bilindiği gibi, İngilizce’de “Absolute pitch (AP)” ya da, genel tabirle “perfect pitch” olarak adlandırılır.

Müzik kulağımız iyiyse duyduğumuz sesleri estetiksel olarak iyi şekilde algılamakla kalmayıp gerek enstrümanımıza gerek se de şan yani ses performansımıza da doğru şekilde uygularız. Doğru şekilde piyano ya da enstrüman çalabilmek için gerekli koşullar ortalama olarak %40 müzik kulağı yeteneği olsa bile yine de %60 istikrarlı ve düzenli çalışmaya dayanmaktadır.
Müzik kulağınızı test etmek için duyduğunuz bir sesi bas, tiz veya orta ses olarak tanımlamaya çalışın
1. Gök gürültüsü bas seslidir.
2. Mazhar Alanson bas sesli şarkıcılara örnektir. Kontrbas, çello gibi müzik aletleri bas seslidir.
3. Ambulans, itfaiye ve polis sirenleri tiz seslidir.
4. Keman, flüt, klarnet ve kemençe gibi müzik aletleri tiz seslidir.
Eğer sesleri doğru ayırt edebiliyorsanız ikinci aşamaya geçebiliriz…
“Ritim duygusu” müzik kulağı için önemli bir diğer konudur. Dinlediğiniz bir şarkının hızlı mı yavaş mı olduğunu anlamaya çalışın. Ayağınızı yere vurarak ritim tutmayı deneyin; eğer kolayca eşlik edebiliyorsanız ritim duygunuz yeterli demektir.
Başarılı müzisyenlerin ortak noktası iyi bir müzik kulağına sahip olmalarıdır. Yetenek ve çok çalışma birleşince başarı kaçınılmaz oluyor!
Müzik kulağı veya ritim duygusu gibi özellikler “doğuştan gelen yetenekler” olarak tanımlansa da çok çalışarak yapamayacağınız hiçbir şey olmadığını sakın unutmayın.

Müzik Kulağı Geliştirme Yöntemleri
Ritmik saymak
Müzik kulağını geliştirmek için öncelikle notalar ve ritimler ile başlamalısınız. Yani müziğin bir nevi matematik olduğu düşünülürse önce saymaktan başlamalıyız. Yani 4/4 lük bir ritmi 1-2-3-4- şeklinde sayabilmemiz gerekir.
Aslında basit gelebilir fakat değişik hızlarda metronom ile çalışarak 70 bpm metronomda 4 vuruş saymak ile 140 metronomda 4 vuruş saymak kolay olmayacaktır. Bu şekilde kendinizi alıştırmak aslında kulağınızı alıştırmaktır.
Şarkı notaları tahmin etmek
Müzik kulağı gelişi için yapacağınız diğer bir olay ise bol bol şarkı dinleyip şarkıda ki melodilerin notalarını tahmin etmenizdir. Örneğin bir şarkıda keman çalıyor notaları tahmin ederek ve bunu alışkanlığa çevirerek sürekli kulak gelişimine mükemmel bir yatırım yapmış olursunuz.
Örneğin bir melodi çalıyor ve siz kemanda re-mi-fa yaptı dediniz sonra kontrol ettiniz ve orada re-mi-fa yapılmışsa gerçekten bu sayede hem müzik kulağınızı geliştirmiş olursunuz hem de motivasyon anlamında olumlu bir adım atmış olursunuz.
Sürekli gam yapmak
Gam, sesleri sırası ile çalmak veya söylemektir. Çünkü sesleri o kadar çok tekrar ederiz ki artık kulağımız gelişmiştir veya gelişmeye devam ediyordur.
Örneğin keman çalmayı öğrenen biri re telinden la telindeki re teline sürekli gam yaparsa bir şarkının içerisinde re notası duyduğunda kulağı onu tanır işte buna müzik kulağının gelişimi diyoruz.
Disiplinli ve istikrarlı çalışmak
Aslında bakarsanız müzik disiplin demektir. Yani belirli periyotlarla aksatmadan çalışmaları tekrarlamaya müzikte disiplin ve istikrar demektir. Sizler istikrarlı ve yılmadan yukarıda yazılanları yaptınız zaman müzik kulağınızın gelişmemesi imkansızdır.
KAYNAKÇA: https://perlasanat.com/muzik-kulaginin-onemi-nedir/ https://www.zuhalmuzik.com/muzik-kulagi-nedir
コメント