top of page

21 HAZİRAN DÜNYA MÜZİK GÜNÜ VE ÖNEMİ

Updated: Jul 2, 2021

1982’de ilk defa Paris, Fransa’da kutlanan ve aradan geçen 38 yıl içerisinde dünyanın dört bir köşesine yayılan etkinliklerle sürekli genişlemeye devam eden Dünya Müzik Günü, bu sene de yılın en uzun günü olan 21 Haziran’da kutlanıyor. Herhangi bir uluslararası müzik günü veya müzik festivalinden ayrılan kendine özgü vizyonuyla, müziği ve müzikle uğraşan herkesi kucaklayan Dünya Müzik Günüyle ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

The Fête de la Musique veya Make Music Day, yani Dünya Müzik Günü, her yıl 21 Haziran’da dünya çapında kutlanan dünyanın en büyük müzik kutlamalarından biri. Dünya Müzik Günü’nü “bir müzik kutlaması” yapan şey ise 21 Haziran’da, dünyanın dört bir yanından herkes, sokaklarda, parklarda, mahallelerde ve ortak alanlarda diledikleri gibi müzik yapma iznine sahipler! Gün kapsamında şehirlerde düzenlenen ücretsiz konserler sayesinde müzisyenler de, içlerinden geldikleri gibi çalıp eğlenerek müziği kutluyorlar.

21 Haziran’ı ilk kez kutlama fikrini ortaya atanlar ve gün boyu şehirde müzik ziyafetinin tadını çıkaranlar, Fransa Kültür Bakanı Jack Lang’in ve Maurice Fleuret oldular. İlk defa 1982 yılında Paris’te kutlanan Dünya Müzik Günü, daha sonra yüz yirmiyi aşkın ülkede şenliklerle kutlandı.

Gün geçtikçe daha da popülerleşen bu gün, sokaklarda 10 milyonu aşkın kişinin müziği kutladığı devasa bir partiye dönüşmeye başladı.

70’li yıllarda Fransız Ulusal Radyosu’nda (France Musique) yapımcılık yapmakta olan Amerikalı Joel Cohen2in aklına dünya çapında devasa bir müzik partisi yapma fikri ilk geldiğinde, böylesine bir günün ancak yılın en uzun gününde yani 21 Haziran yaz gündönümünde gerçekleşebileceğini önermesiyle fikir hızla yayıldı.

1982 yılında Fransa hükümetinin fikri benimseyip hayata geçirmesiyle başlayan akım, gün geçtikçe daha çok yayılarak çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Fransa’dan yayılan bu akıma kısa sürede dünyanın her yerinden milyonlarca kişinin dahil olmasıyla festivalleşen ve iple çekilen bir kutlama haline gelen 21 Haziran Dünya Müzik Günü, kısa sürede uluslararası bir başarıya dönüştü.

Dünya Müzik Günü kutlamaları bugün aralarında Çin, Hindistan, İtalya, Brezilya, Meksika, Kanada, Almanya, İngiltere, Japonya, Avustralya, Yunanistan’ın da bulunduğu 120’den fazla ülkede, 1000’in üzerinde şehirde kutlanıyor.

Her ülkede ve şehirde farklı organizatörler tarafından düzenlenen Dünya Müzik Günü kutlamalarını global ölçekte bağlayan iki önemli prensip söz konusu. Bunlardan ilki Dünya Müzik Günü kapsamında düzenlenen tüm performansların halka açık ve ücretsiz olması. İkincisi ise Dünya Müzik Günü dahilinde konser veren tüm müzisyenlerin bunu maddi karşılık beklemeden yapmaları.

Kâr amacı gütmeyen sivil oluşum Make Music Allience, üye ülke ve şehirlerde Dünya Müzik Günü etrafında gerçekleşen etkinliklerin ve performansların duyurulması, performans vermek isteyen müzisyenlerin birbirleri ile eşleştirilmesi ve onlara alan açılması gibi faaliyetler yürütüyor. Yaşadığı şehir bu listede bulunmayan müzisyenler ise Make Music Day sitesinde bulunan PDF’i indirerek kendi Dünya Müzik Günü etkinliklerini düzenlemeye dair izlemeleri gereken adımları öğrenebiliyorlar.

Dünya Müzik Günü’nün daha genç bir kardeşi de söz konusu: Make Music Winter. İlk defa 2011’de New York’ta gerçekleşen Make Music Winter, tıpkı Dünya Müzik Günü gibi ücretsiz, halka açık alanlarda gerçekleştirilen, hatta dinleyicileri de müzik üretimine performansçı olarak katılmaları için destekleyen etkinliklerle kutlanıyor.


Türkiye'de de Dünya Müzik Günü ilk kez 2005 yılında Kuğulu Park gibi halka açık yerlerde, çeşitli sanatçı ve topluluklar tarafından ücretsiz konser ve dinletilerle kutlanmaya başlamıştır. Güne özel slogan "Müzik Yap" ve "Sokaktaki notaya kulak verin" şeklinde benimsenmiştir.


 
 
 

Comments


MÜZİK2
MÜZİK
bottom of page